TESTI OPREME

OPIS:

Kot sem že napovedal, sem izdeloval test o omenjenem objektivu in sicer me je spremljal na več lokacijah. Vreme je bilo fantastično, na teren pa je bilo potrebno še bolj zgodaj, saj se dan že dosti prej začne.

Najprej bi se zahvalil FOTO FORMAT-U, ki je posodil objektiv za test.
Tako, da če katerega zanima nakup sem prepričan, da je to pravi naslov za vas.Leta 1999 je Canon naredil prvo verzijo objektiva in sicer EF 500mm f4 L IS USM dobre
4 kilograme težak objektiv, ki je premamil vse športne ter naravoslovne fotografe.
Objektiv je segel v sam vrh Canonove profesionalne linije za najzahtevnejše fotografe.
Že v teh letih so pri Canonu uporabili najkvalitetnejše materiale, da bi fotografom zagotovili tako optično vrhunski objektiv kot tudi izredno vzdržljivo ohišje za na teren.

Leta 2011 so posodobili model z novejšim-zadnjim Canon EF 500mm f4L IS II USM.
12 let so nadgrajevali model in vključili dolgoletno znanje v razvoj in že odličen objektiv naredili preprosto še boljši!


Najbolj vidne izboljšave, ki so jih v 12 letih naredili so :
                                         Canon EF 500mm f4L IS USM                 Canon EF 500mm f4L IS II USM

Teža:                                                                        4.26kg                                                             3.2kg
                                                                         

Stabilizacija:                                                    MODE 1,2                                                   MODE 1,2,3

Število lopatic zaslonke za
še boljši bokeh:                                                                8                                                                     9

Minimalna fokusna razdalja:                                    4.16m                                                            3.61m

Dolžina objektiva z zaslonko:                               54.88cm                                                        54.53cm

Zgradba leč v skupinah v objektivu:                          17/13                                                             16/12
Največja prednost novega modela je to, da je teža tako lepo razporejena, da imaš praktično občutek da objektiv nima niti 3 kg, pri starejši verziji si moral, kar po moško poprijeti za objektiv in ni šlo prav dolgo z roke narediti ostrega posnetka. Pri novem modelu to sedaj ni več problem, po 3-4 urnem sprehodu po hribovitem predelu nisem imel nobenega problema z nošenjem objektiva v roki.


Nekateri pravijo, da je kvaliteta praktično med obema modeloma praktično zanemarljiva, jaz pa pravim, da se kar veliko pozna prav tako na hitrosti AF posebno v slabi večerni/jutranji svetlobi.
Veliko več detajlov zajame novejši model pri f4, kot starejša različica. Oster je dejansko od roba do roba dočim pri starejši verziji so bili robovi že ponekod mehkejši.


Največji napredek, ki ga je posebno potrebno izpostavit je ta, da novejši model brez problema pelje nove Canonove telekonverterje III generacije. Pri 1.4 x telekonverterju je kvaliteta fotografije praktično nepopačena na AF se malenkost pozna IQ v slabši svetlobi.
Pri 2x telekonverterju se AF vidno poslabša, vendar ko pa zaklene AF na motiv pa ob pravi stabilizaciji naredi izjemno kvaliteten izdelek z veliko detajli.


Prva fotografija, ko sem prijel objektiv v roke je bila narejena v gozdu na 1000mm f8 in ravno sinička je priletela mimo.


Fotografije so posnete na 1000mm f8 z roke.


Par dni nikakor nisem naredil fotografije na 500mm, kajti dobro sem želel testirati kombinacije s konverterji na terenu.
Pri 1.4 konverterju sem ga mirne volje uporabljal v slabih pogojih.
            

Nikakor nisem uspel skriti navdušenja nad novim objektivom, kajti sama zgradba samo rokovanje z njim je tako čudovito kakor v najlepših fotografskih sanjah!

Tako hiter AF, da mu enostavno nič ne pobegne, za še boljše delovanje pa ima " Focus limiter" , to funkcijo še dodatno pridobimo na pameti in hitrosti AF-ja.

Funkcija Auto focus PRESET

Zelo zanimiva funkcija, ki jo nudi objektiv je tudi "AF preset", kar pomeni da fokusiramo na predvideno točko ( palico, kamenje, deblo itd...) , kjer predvidevamo, da se bo ptica-žival ustavila.
To točko se z gumbom shrani v spomin, ki potem normalno fokusiramo naprej na druge pozicije, ko pa vidimo ptico na tej željeni točki, pa samo obrnemo na objektivu gumb in že AF skoči na shranjeno pozicijo in še dodatno dobimo na času, saj vemo da nas pri naravoslovni fotografiji nihče ne čaka.
Zelo uporabno za akcijske posnetke.


Stabilizacija

Canon je še dodatno izboljšal stabilizacijo in pri tem zagotovil čisto kvaliteto fotografije pri fotografiranju iz roke. Dodana je tudi novost stabilizacije MODE 3.
Prve dve poznamo in sicer 1 . je klasična stabilizacija po vertikali in horizontali.
2. je namenjena za fotografiranje panninga-akcije stabilizacija deluje samo po vertikali.
3. način pa je povsem na novo zasnovam in sicer deluje na principu, da se vklopi šele takrat , ko dodobra pritisnemo na sprožilec, izjemno uporabna zadeva za sledenje akciji in pa tudi pri uporabi stojala.


Zgradba ohišja

Objektiv je resnično zgrajen tako kot se spodobi za take objektive, zatesnjen proti prahu in vodi.

Razporeditev teže je bistvenega pomena, prav tako so vsi uporabni gumbi za rokovanje z objektivom na točno najbolj uporabnih mesti, kjer imamo hiter dostop do njih , ko jih potrebujemo.

Zelo moteča zadeva se mi zdi noga za stojalo, saj je pa tukaj Canon ga polomil. Noga seže precej blizu bodya in na stojalu je zelo moteče, ko želimo uporabljati opremo na nihajni glavi kot so wimberly in podobne.
Zdi se mi tudi, da se bi z izdelavo drugačne noge tudi privarčevali nekaj odvečne teže, kot je naprimer noga, specifično narejena za ta objektiv in 600mm in 800mm, ki se ji reče hitra menljiva noga kompatibilna z Arca Swiss sistemom.
Ampak zadevo sem elegantno rešil z daljšo ploščico Arca Swiss tako, da sem lepo uravnotežil stojalo in je potem zadeva fiksna na nihajni glavi.
Ocena objektiva:

Zgradba ohišja:                                        10   - edina hiba je slabo pozicionirana noga za stojalo
Auto fokus:                                              10      in se pri uporabi stojala zelo pozna slaba razporeditev
Kvaliteta fotografije:                               10      same teže objektiva.
Cena:                                                         9
Teža v primerjavi s starejšim modelom: 10
Rokovanje z objektivom:                        10
Mnenje:

Kaj naj rečem to je "stroj" za spremljanje akcije... Enostavno objektiv, ki daje sam od sebe vtis kvalitete!
Ko na koncu potegnemo črto in se vprašamo kakšen objektiv je to si mirne volje lahko rečemo le čista 10-tka! Če bi se odločal med 500mm 600mm in 800mm bi iz kompromisa vzel 500mm.
Odgovor na vprašanje zakaj bi to storil je preprost... Sama teža objektiva je manjša, res da se domet zmanjša, vendar si pri drugih omenjenih praktično obsojen na stativ. Teža je pa velikega pomena sploh, ko delaš z njim po več ur na terenu.
 Za šport sigurno 500mm, dočim spet pri fotografiranju iz zasede za ptice in sesalce je pa vsekakor dobrodošel tudi kakšen daljši z dometom. Čeprav v naravoslovni fotografiji nikoli ni dovolj mm , jih s 500mm lahko dosežemo 700mm s 1.4 telekonverterjem in pa 1000mm z 2x telekonverterjem. Fotografije so izredno uporabne pri 1000mm f8.  Pri takih mm imate, kar naenkrat vse blizu.

Zato, je 500mm f4 prava izbira za naravoslovnega fotografa, ki rad naredi tudi kaj z roke in hrbet vam bo hvaležen pri daljših pohodih.

Čeprav objektiv stane kot kakšen dober avto srednjega razreda menim, da je tega vreden kajti, vsak resen  naravoslovni fotograf ima skrito željo po takem objektivu.

Cena je pač težko dostopna vsakemu, vendar iz prve roke povem, da je vreden vsakega €.GALERIJA naravoslovnih posnetkov s Canon EF 500mm f4 L IS II USM:

V galeriji so posnetki narejeni na goriščnih razdaljah 500mm, 700mm in 1000mm.

(praktično večina na 700mm in 1000mm )


 Žolna je bila izredno daleč stran in se gre za izreden crop pri 1000mm , pri tem sem hotel pokazat kakšno kvaliteto zagotovi oz. detajle tudi v slabih pogojih.


No srnjad se mi pa prikradle iz hrbta in se je vse tako, hitro odvijalo, da praktično nisem imel časa odstraniti konverterja.
No takole pa potem zgleda, ko si preblizu in lahko narediš kakšen portret :)
Tudi če je ozadje preblizu glavnemu motivu pri f4 in dodatno lopatico zaslonke naredi super bokeh za izredne razmere kot je tukaj pri stržku.
Tudi za ustavit moment zanj ni ovira!


Vse fotografije so posnete s Canon 7D mark II in Canon EF 500mm f4L IS II USM.

Dodatna oprema:   1,4 TC III  ,   2 x TC III, Stojalo - ponekod,  veliko je bilo narejeno z roke, maskirni pripomočki
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


OPIS:

Končno sem se uspel malo poglobiti v aparat, tako da lahko kaj tudi povem in podkrepim besede s slikovnim gradivom. Veliko je bil z mano na terenu ,odločil sem pa se, da ga predstavim za divjinsko oz. naravoslovno fotografijo.

Kar 5 let je trajalo, da so posodobili 7D pri Canonu in končno smo ga dočakali.

V foto formatu v Ljubljani sem se dogovoril za testen body, da vidim kaj sploh zmore, prijazno osebje pa mi je hitro priskočilo na pomoč.  Bilo je pozno popoldne, kar v tem letnem času pomeni tema oz. slaba svetloba.
Ko sem zunaj ostril na premikajoče predmete in videl kako hitro zaklene fokus in ga sledi enostavno nisem uspel skriti svojega navdušenja. Poleg tega sem pa delal posnetke na 6400 iso in kasneje videl, da se praktično lahko naredijo prav koristne oz. dobre fotke iz tega.


Glavne značilnosti, ki so jih posodobili:


- ohišje je grajeno res masivno, resnično z originalnim gripom tako lepo sede v roko kot 1D serija
- gumb za Av,Tv,M,P ..... se končno zaklepa, da se ga po ne sreči ne premakne med delom
- hitrost 10 fotografij na sekundo
- buffer    25->31 RAW  , 130->1090 JPG
- nov gumb za prestavljanje oz. menjanje AF načina in točk- izredno priročna zadeva in odlična             postavitev
- Auto fokus s 65 križnimi točkami in dva procesorja digic 6, AF je senzacionalen in lahko rečem, da    lahko z     lahkoto tekmuje z 1D X  oz. predhodnikom 1D mark IV, prav tako ima njegov in pa od      5D    mark III   meni, ki se ga da izredno prilagoditi.
  AF ima 6 primerov katere prilagajate za način oz. predmet, ki ga fotografirate. Kot pri 1D X in 5D     mark III
- ISO so mu izredno izboljšali in je nekako primerljiv z 1D mark IV
- dodali so še režo za SD spominsko kartico
- vgrajen GPS
- program za fotografiranje intervalnih posnetkov... uporabna zadeva za tiste, ki delajo time laps
- AF v snemalnem načinu precej uporabna zadeva... sem še naredil par videjev zgolj z radovednosti,     kajti ni to ravno moje področje in moram priznati, da me je navdušil
- video kvaliteta  1080p in 60fps
- posodobili so tudi iz 18-> 20.2 mega pixlov
- še ena zanimiva za tiste, ki veliko uporabljajo telekonverterje... sedaj ima AF tudi pri f8 in sicer    samo sredinsko točko, in pa 4 pomožne
- in seveda življensko dobo prožilca so mu spravili na 200.000
- prilagodljiv okular z opozorili in ostalimi funkcijami
- in še veliko dodatnih funkcijVse specifikacije si pa lahko podrobneje ogledate na:

KLIK
Mene je fasciniral AF in pa iso zmogljivost, kar je meni osebno najbolj pomembno. Zelo lepo tudi izmeri svetlobo na nivoju 1D serije in so potrebni le minimalni popravki oz. kompenzacija svetlobe

V roki se obnese vrhunsko za dodatno udobje pa poskrbi novi gumb za AF načine. Praktično je vse tako razporejeno na samem bodyu, da ni potrebno odmakniti očesa z okularja med delom.

Gre se za crop body 1.6x faktor povečave, ki bo še kako prav prišel naravoslovnim in športnim fotografom.
Zaradi izjemne kvalitete fotografije bo pa prav zagotovo aktiven tudi v drugih branžah fotografije.Veliko se je govorilo, da naj bi bila to menjava za 1D mark IV in mi ni dalo miru, tako da sem se odpravil na teren in preizkusil vse 3 bodye in primerjal vse pri enakih pogojih.


Test je potekal v oblačnem vremenu, stojalo in pa 10 sec časovnik.Primere v kombinaciji 7D in 7D mark II , in pa 7D mark II in 1D mark IV, si lahko pogledate tudi na tej povezavi, ki jih lahko prenesete in približate za boljšo predstavo:KLIK


Za test sem namerno pustil kompenzacijo osvetlitve na 0 , kajti gre se za to da dejansko vidite tudi primer kako izmeri osvetlitev.

Vse fotografije so samo pretvorjene iz RAW-> JPG  in združene v eno fotografijo brez dodatnih popravkov.


Primerjava med 1D mark IV in 7D mark II:Primerjava še med starim 7D in pa novim 7D mark II:Rezultati s terena pri ISO vrednosti 8000:Fotografirano je bilo v gozdu v res taki svetlobi pri kateri bi marsikdo pobral šila in kopita, ter si rekel počakajmo na sonce :)

Za predstavo pa  EXIF:  1/200 , f5,6 , iso 8000.
Če se osredotočim na 1D mark IV in 7D mark II lahko rečem le, da je 7Dmk II res ob boku z 1D. Vsak ima svoje pluse in minuse skupaj sta pa fenomenalna :). 1D baterija zdrži ekstremno dolgo.
Za podatek pri temperaturah okoli 4-12 stopinj celzija sem 7D in 2 bateriji v gripu spraznil pri 1820 posnetkih, 1D mk IV je pa zdržal nekje 2330 posnetkov, kar je veliko več. No v divjinski oz. naravoslovni fotografiji to niti ni toliko pomembno ampak pri poročni oz. športni je pa to veliko vredno.


Je pa tudi res, da tisti ki uporabljate 1D serijo vrjetno ne boste zamenjali bodya...vas bo pa izredno navdušil. Meni pa zadeva izredno prav pride, kajti tudi za naravoslovno fotografijo imam vedno s seboj dva bodya na različnih objektivih.
Kar se tiče pa stare 7D je pa nova posodobitev mark II resnično v vseh pogledih boljša in vsekakor vredna posodobitve.


Prijatelj me je vprašal za katerega bi se odločil če bi se moral samo za enega... V mislih sem imel prodajo 1D mark IV in imeti samo 7D mark II in 7D kot pomožni body. Ampak sedaj bom še naprej ostal na 1D seriji. Žal se nebi moral popolno odločit zato bom obdržal oba :)7D mk2 smo testirali tudi z objektivom 100-400mm in sicer s konverterjem 1.4 III.
Zadeva je res ostrila kot sem že omenil so omogočili sedaj ostrenje pri f8.

Prav tako 70-200mm f2.8 IS  s konverterjem 2xIII deluje brezhibno in perfektno.

Končno mnenje

Mislim da je za 1800€ to praktično zelo veliko vsega na enem mestu. Za vse fotografe, ki potrebujejo zanesljivost, hitrost in izjemno kvaliteto fotografije, poleg tega so pa tu še snemalci, ki so sedaj lahko še bolj kreativni kajti ponuja zelo veliko novih stvari za video, katerih pa tudi sam še nisem uspel preizkusit. Izjemen korak v zmogljivem ISO na crop bodyu , neverjeten AF sistem in odzivnost.
   Zatesnjeno ohišje proti vodi in prahu, izjemno lepo se čuti v rokah. Sama razporeditev gumbom je fenomenalna in je vse na dosegu, kar se potrebuje. Sam njegov meni ga je dvignil k modelim 5D mark III in pa 1D X.  Pred petimi leti, ko je prišel 7D je na tiste razmere na trgu izredno veliko nudil.
Odlična posodobitev 7D, ki priznam da nisem pričakoval tako izjemnega napredka.

Po mojem mnenju menim, da je to nakup, ki ga nikakor ne boste obžalovali in vas bo samo pozitivno presenetil in z veseljem bi ga priporočil prijatelju.


Še enkrat bi se pa zahvalil osebju foto formata, za njihovo prijaznost in ustrežljivost.
Vse fotografije so bile posnete v izredno slabih svetlobnih pogojih, in praktično nikjer ni bil iso pod 2000. Žal vremena še nekaj časa ne bo, vendar ravno to smo iskali, slabe pogoje kajti vsak aparat deluje super v idealnih pogojih, ta pa je dokazal zakaj se ga tako hvali.Canon 7D mark II foto galerija
OPREMA: Canon 7D mark II + Sigma 300-800mm f5.6 EX DG HSM APO+ Canon 580EX II+better beamer+maskirni pripomočki+ maskirni gumenjak za fotografiranje z vode--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPIS:

No takole, začeli smo posegati po extremnih goriščnicah in pred dobrim mesecem dni sem v roke dobil to zverino in vsekakor nisem uspel skriti navdušenja! Že v tujini se ga je prijel vzdevek "Sigmonster" kmalu sem ugotovil zakaj...

Skratka gre za objektiv, ki so velike sanje vsake divjinskega in športnega fotografa.

Kot vedno z vsakim objektivom, ki je za foto lov poskrbim, da se ga temu primerno tudi lepo obleče :).


 Objektiv je ena velika bazuka in tehta skoraj 6kg brez bodya. Robustna zadeva in zelo dobro zgrajen.
Za predstavo objektiv meri 75cm. Ima zaslonko F5.6 skozi cel zoom razpon 300-800mm in je seveda oster pri 800mm f5.6"wide open", kar je zelo pomembno v slabi svetlobi.
PREDNOSTI:

- ima zelo uporaben zoom razpon s fiksno zaslonko F5.6
- ostrina odlična wide open, super bokeh
- cena
- zgradba objektiva (obroča se elegantno premikata, prav tako je cel objektiv zgrajen kot "bazuka")
- vgrajen filter in tudi priložen polarizacijski filter, ki se ga enostavno vstavi v odprtino za filter
- zelo uporabna transportna torba, ki je tudi priložena in vredna svojega denarja


SLABOSTI:

- objektiv je skrajno težak in je zelo naroden (trpi celotno telo, dokler ne prispe na lokacijo fotografiranja!)
- objektivu bi prav prišla stabilizacija
- minimalna razdalja ostrenja 6m 

Stojalo je bilo potrebno zamenjati prav ,tako glavo stojala. Za objektiv brez stabilizacije je potrebna vaja in pa trden tripod z dobro glavo.
Enostavno tu brez stojala ne gre, in je VSE za dobro fotografijo s tem objektivom (ali trdna podlaga).
            Karbonsko stojalo firme Sirui in pa gimbal -nihajna glava mi sedaj nudita trdnost in pa natančnost pri delu.
Na začetku sem bil že v skrbeh kajti fotografije niso bile ravno briljantne kakor sem si jih zamislil. Z nekaj vaje , ki se jo izpopolnjuje iz dneva v dan so fotografije postajale ostrejše. Je eden izmed zahtevnejših objektivov za narediti dobro fotografijo... ob vaji je pa to enostavno objektiv samega vrha!

Sam auto fokus deluje super, sicer roko na srce od 6m pa do npr. 100m včasih rabi čas...
vendar se stvar preprosto reši s pomočjo manualnega ostrenja čez auto fokus, ki sodeluje super. Motivu sledi brezhibno in ostri hitro in učinkovito. HSM je resnično hiter in pa tudi tih.

Nadvse uporaben je zoom razpon, roko na srce zelo težko je uokviriti majhno ptico na 800mm in ji slediti. 
Zato pa se jo lepo najde na 300mm in v sekundi je goriščna razdalja na 800mm in se ji lažje sledi.Najbolj fascinantno je to, da je objektiv pri f8 tako oster, da tudi če se fotografijo veliko obreže- cropa, vidimo vse detajle in pa ostrino kot britev.
Tako, da za odlične fotografije ne potrebujemo biti tako zelo blizu si lahko včasih pomagamo s cropom in rezultati so res odlični, kljub ogromni razdalji. 

Objektiv ni primeren za pohode še najmanj pa v kakšne hribe :), mučno ga je prenašati naokoli zaradi teže in pa njegove velikosti. Težko je za zalesti živali, za fotografiranje, z mesta oz. zasede je pa fenomenalen.

Ko prispeš na cilj in počakaš v zasedi, pa enostavno pozabiš, da si moral prenašati vse to s seboj.


Z objektivom sedaj rokujem dober mesec in sedaj sem čisto spremenil mnenje... na začetku sem bil zelo skeptičen, nikjer ga ni bilo za preizkusiti v Sloveniji in če je to prava odločitev, saj mi veliko pomeni stabilizacija.
Fotografije niso bile tako zelo ostre kot sem pričakoval, po menjavi stojala,glave ter arca swiss ploščice(velike 20cm za na nogico od objektiva za boljše uravnoteženje glave) se je zelo izboljšalo in sedaj fotografije uspevajo v zelo šibki svetlobi.

Stabilizacije ne pogrešam prav veliko, in se s časom naučiš pravilno ravnati s tako velikim objektivom in potem ta čudovit izdelek producira visoko kvalitetne fotografije!GALERIJA NEKAJ FOTOGRAFIJ Sigma 300-800mm f5.6 EX APO DG HSM:VEČJI, KO JE PODPIS VEČJI JE CROP ( za boljšo predstavo )


Pri več ali manj vseh fotografijah so bile razmere slabe in visok iso.

PS: edino pri fotografiji zajca so bili pogoji super !

OPREMA: Canon 1D mark IV - Sigma 300-800mm f5.6 EX DG APO HSM


OPIS:

Tako kot sem obljubil, objavljam test teleobjektiva na terenu sem ga testiral zraven s Canonovim 100-400mm in pa nekaj opazk med bigmo in novim Tamronom ( prijel pa se ga je tudi že ime " Bigron" ).

Za test sem prvi dan izbral zelo oblačno, temačno vreme iz radovednosti kako se obnese AF in pa kakšna je kaj kvaliteta fotografije.
Naslednji dan je bil še slabši in sem imel kar nekaj priložnosti za fotografiranje.

Objektiv sem testiral na bližnje motive in pa oddaljene, prav tako pa sem naredil nekaj fotografij s premikajočimi motivi.Prvi vtis in opazke Sigma-Tamron:

- bigma ima stabilizacijo slike v dveh korakih ( panning, normal), tamron ima samo stabilizacijo 1 stopnje
- Pri Tamronu so naredili "Lock" gumb za zoom, ki je na bigmi že kar na nekaj objektivih tudi starejših
- Tamronu so dodali funkcijo omejitev fokusa, ki jo ima tudi canon , sigma tega še nima
- Pri Sigmi se dobi zraven prenosna torbica, dodan pas za nošenje, ki se pritrdi na nogo za na stojalo pri Tamronu ni zraven nič.


Naslednje fotografije so narejene v ekstremno slabih svetlobnih pogojih :Glede ostrenja sem bil zelo zadovoljen ni me pustil na cedilu in se odlično odrezal kljub slabim svetlobnim pogojem.
Samo ostrenje je tiho in hitro, predvsem pa zelo natančno, super odzivnost. Sam sem bil zelo pozitivno presenečen glede hitrosti, vse je potekalo zelo gladko tudi v slabi svetlobi.

Sama zgradba objektiva je zelo robustna. Fokus in zoom obroč delujeta zelo gladko in sta zelo natančna in nudita uporabniku pravo udobje pri uporabi.
Teža objektiva v primerjavi z bigmo je praktično enaka. Tamron je za ene 3cm večji ob bigme.

Vsi cropi so zgubili zelo na kvaliteti, ko sem jih naložil na stran*!


100% crop
Precej oddaljen detelj

Fotografiranje zelo oddaljenih motivov:

Tukaj so primeri fotografij, ki je bila razdalja večja in je veliko fotografij tudi cropanih.
Veliko motivov se je premikalo tukaj pa je nekaj končnih izdelkov:
Zelo oddaljen Vodomec in pa tudi crop konkreten.Motivi v gibanju test AF-ja v praksi:

Motivi so zelo oddaljeni, fokus je odlično ostril in sledil motivu. Primerjava Canon 100-400mm f4.5-5.6 L IS USM z Tamron 150-600mm f5-6.3 SP VC USD

Fotografije so nastale vse z roke, tako da pride do izraza še stabilizacija v obeh objektivih.
Fotografije so posnete za primerjavo v praksi in sicer oba na 400mm f5.6 pri istih pogojih in pa potem Tamron 600mm f6.3, vse "wide open" original pretvorba iz raw v jpg niti drsniki niso popravljeni se pravi čisto natur fotka in pa tudi crop 100%.

Vsi cropi so zgubili zelo na kvaliteti, ko sem jih naložil na stran*!

Tamron @ 400mm f5.6
Canon @ 400mm f5.6
Tamron @ 400mm f5.6 -100% crop
Canon @ 400mm f5.6- 100% crop
Tamron @ 600mm f6.3
Tamron @ 600mm f6.3 - 100% crop


vse fotografije so bile narejene z bodyem Canon 1D mark IV.Zaključek testiranja:

AF in kvaliteta fotografije sta fenomenalna za ta denar.
Bokeh pri 600mm je fantastičen.
Pri 600mm f6.3 zna biti rahlo mehak (občasno) , to se z lahkoto odpravi z zaslonko f8.
Skratka na hitro lahko rečem le, da je Tamron s tem objektivom naredil velik preboj na sam vrh med objektivi, seveda v rangu med kvaliteto in ceno!
Sam sem zelo pozitivno presenečen nad kvaliteto fotografije omenjenega objektiva in si ga bom lastil do nadaljnjega. Brez težkega srca pa bi ga tudi priporočil prijatelju, saj bi težko dobil boljše gledano na kvaliteto in ceno.


Ni komentarjev:

Objavite komentar