sobota, 08. oktober 2016

Beloglavi jastreb ali Bjeli sup

OPIS:


Poletnih dni je konec, temperature vztrajno padajo in dan je zmeraj krajši, tako da sem si spet vzel čas za eno kratko objavo, iz poletnih dni.
Govora bo Beloglavem jastrebu, ki sem jih imel priložnost videti na hrvaški obali.
           Gre se za izredno veliko ptico, ki v letu zgleda tako velika, da jo je praktično nemogoče zamenjati s katerokoli ptico. Ta vrsta se v času gnezditve ustavi tudi v Sloveniji. Jastreb lahko doseže velikost čez krila okoli 3 metre zato je praktično nezamenljiv v zraku.




Velikost Beloglavih jastrebov je 95–110 cm z razponom kril 230–295 cm, tehta pa 6 do 10 kg, po izgledu pa je tipičen jastreb z belo glavo, z zelo širokimi krili in kratkim repom. Majhno glavo, ki je za razliko od rjavega jastreba poraščena z belim puhom (odtod njegovo ime), med letom obrača sem ter tja, ker išče hrano - mrhovino.


 Je družaben in kolonijski (do 200 ptičev), čeprav je njegovo oglašanje še najbolj podobno godrnjanju in sikanju.
Pri odraslih sta zgornja in spodnja stran svetle (drap) barve z belkasto črto na podperutnih krovcih. Najlažje jih spoznamo po beli puhasti glavi. Letalna peresa so črna, prav tako repna peresa, ostala pa so rjava. Kratke noge so medlo rožnate, prsi in trebuh rjavkastorumena in progasta.



Beloglavi jastrebi gnezdijo od januarja do junija. Njihova gnezda so kupi vejevja na skalnih policah ali v špranjah. Eno jajce valita okrog 50 dni tako samec kot samica. Mladiči so puhasti gnezdomci.

Populacija beloglavih jastrebov v Evropi upada zaradi onesnaževanja in podnebnih sprememb, čeprav so ga (že po izginotju) uspešno spet naselili v Franciji in Italiji. V glavnem se zadržuje na goratih področjih, pa tudi na nenaseljenih nižinah, gnezdi pa v skalovjih gora jugovzhodne Evrope, severne Afrike in Azije. Na otoku Cresu, je zaščiteno področje kot rezervat beloglavih jastrebov. Tam jadra nad območjem med Orlecom in Belim. V Sloveniji ga pogosto lahko vidimo na področju Breginjskega kota in Stola, kjer ima pot v Italijo, prav tako pa nekateri gnezdijo tudi na Volovji reber v bližini Ilirske Bistrice.



Te ptice lahko opazite v mestu Bjeli na Cresu in pa po pečinah, ki se nadaljujejo ob obali, je pa zelo težko dostopen teren v kolikor nimate čolna. Vse je bilo fotografirano na Hrvaškem morju.



OSTALA GALERIJA:










OPREMA: Canon 1D X mark II+ Canon EF 500mm f4 L IS II USM+ telekonverterji 
Vse je bilo fotografirano s čolna, hvala Matej :)