četrtek, 06. februar 2014

Šoja - Garrulus glandarius

OPIS:

Šoja se pojavlja povsod po Sloveniji in velja za zelo plašnega ptiča.
Velika je približno 34cm, tehta okoli 160-180g in pa čez krila meri 55cm.


Gre za gozdno vrstno vrane.
Je rdečkasto rjave barve, rep in pa letalna peresa so črne barve.
Spola je zelo težko razločiti med seboj, saj se ne razlikujeta.
Je zelo glasna in kričeča ptica, ima tako specifično oglašanje, da ga je težko zgrešiti. Gnezdi v mesecih : april, maj, junij. Gnezdo naredi sorazmerno majhno in plitko iz drobnih suhih vej gnezdo naredi na višini med 1,5m pa tja do 5m. Na leglo nanese približno med 5 do 7 jajc, ki jih vali samo samica.




 Prehranjuje se z nevretenčarji vseh vrst.
Plazilci in mali sesalci, pozimi ima zelo rada loj- dobro mleto živalsko meščobo ( na fotografiji desno).

Navječja ogroženost za šojo predstavlja nelegalen lov in pa kemizacija kmetijstva. 


OPREMA: Canon 1D mark IV + Sigma 50-500mm f4.5-6.3 DG HSM OS