nedelja, 15. marec 2015

Canon EF 500mm f4 L IS II USM- Prava izbira za naravoslovnega fotografa

OPIS:

Kot sem že napovedal, sem izdeloval test o omenjenem objektivu in sicer me je spremljal na več lokacijah. Vreme je bilo fantastično, na teren pa je bilo potrebno še bolj zgodaj, saj se dan že dosti prej začne.

Najprej bi se zahvalil FOTO FORMAT-U, ki je posodil objektiv za test.
Tako, da če katerega zanima nakup sem prepričan, da je to pravi naslov za vas.



Leta 1999 je Canon naredil prvo verzijo objektiva in sicer EF 500mm f4 L IS USM dobre
4 kilograme težak objektiv, ki je premamil vse športne ter naravoslovne fotografe.
Objektiv je segel v sam vrh Canonove profesionalne linije za najzahtevnejše fotografe.
Že v teh letih so pri Canonu uporabili najkvalitetnejše materiale, da bi fotografom zagotovili tako optično vrhunski objektiv kot tudi izredno vzdržljivo ohišje za na teren.

Leta 2011 so posodobili model z novejšim-zadnjim Canon EF 500mm f4L IS II USM.
12 let so nadgrajevali model in vključili dolgoletno znanje v razvoj in že odličen objektiv naredili preprosto še boljši!










Najbolj vidne izboljšave, ki so jih v 12 letih naredili so :




                                         Canon EF 500mm f4L IS USM                 Canon EF 500mm f4L IS II USM

Teža:                                                                        4.26kg                                                             3.2kg
                                                                           

Stabilizacija:                                                    MODE 1,2                                                   MODE 1,2,3

Število lopatic zaslonke za
še boljši bokeh:                                                                8                                                                     9

Minimalna fokusna razdalja:                                    4.16m                                                            3.61m

Dolžina objektiva z zaslonko:                               54.88cm                                                        54.53cm

Zgradba leč v skupinah v objektivu:                          17/13                                                             16/12




Največja prednost novega modela je to, da je teža tako lepo razporejena, da imaš praktično občutek da objektiv nima niti 3 kg, pri starejši verziji si moral, kar po moško poprijeti za objektiv in ni šlo prav dolgo z roke narediti ostrega posnetka. Pri novem modelu to sedaj ni več problem, po 3-4 urnem sprehodu po hribovitem predelu nisem imel nobenega problema z nošenjem objektiva v roki.


Nekateri pravijo, da je kvaliteta praktično med obema modeloma praktično zanemarljiva, jaz pa pravim, da se kar veliko pozna prav tako na hitrosti AF posebno v slabi večerni/jutranji svetlobi.
Veliko več detajlov zajame novejši model pri f4, kot starejša različica. Oster je dejansko od roba do roba dočim pri starejši verziji so bili robovi že ponekod mehkejši.


Največji napredek, ki ga je posebno potrebno izpostavit je ta, da novejši model brez problema pelje nove Canonove telekonverterje III generacije. Pri 1.4 x telekonverterju je kvaliteta fotografije praktično nepopačena na AF se malenkost pozna IQ v slabši svetlobi.
Pri 2x telekonverterju se AF vidno poslabša, vendar ko pa zaklene AF na motiv pa ob pravi stabilizaciji naredi izjemno kvaliteten izdelek z veliko detajli.


Prva fotografija, ko sem prijel objektiv v roke je bila narejena v gozdu na 1000mm f8 in ravno sinička je priletela mimo.


Fotografije so posnete na 1000mm f8 z roke.


Par dni nikakor nisem naredil fotografije na 500mm, kajti dobro sem želel testirati kombinacije s konverterji na terenu.
Pri 1.4 konverterju sem ga mirne volje uporabljal v slabih pogojih.
              





Nikakor nisem uspel skriti navdušenja nad novim objektivom, kajti sama zgradba samo rokovanje z njim je tako čudovito kakor v najlepših fotografskih sanjah!

Tako hiter AF, da mu enostavno nič ne pobegne, za še boljše delovanje pa ima " Focus limiter" , to funkcijo še dodatno pridobimo na pameti in hitrosti AF-ja.

Funkcija Auto focus PRESET

Zelo zanimiva funkcija, ki jo nudi objektiv je tudi "AF preset", kar pomeni da fokusiramo na predvideno točko ( palico, kamenje, deblo itd...) , kjer predvidevamo, da se bo ptica-žival ustavila.
To točko se z gumbom shrani v spomin, ki potem normalno fokusiramo naprej na druge pozicije, ko pa vidimo ptico na tej željeni točki, pa samo obrnemo na objektivu gumb in že AF skoči na shranjeno pozicijo in še dodatno dobimo na času, saj vemo da nas pri naravoslovni fotografiji nihče ne čaka.
Zelo uporabno za akcijske posnetke.


Stabilizacija

Canon je še dodatno izboljšal stabilizacijo in pri tem zagotovil čisto kvaliteto fotografije pri fotografiranju iz roke. Dodana je tudi novost stabilizacije MODE 3.
Prve dve poznamo in sicer 1 . je klasična stabilizacija po vertikali in horizontali.
2. je namenjena za fotografiranje panninga-akcije stabilizacija deluje samo po vertikali.
3. način pa je povsem na novo zasnovam in sicer deluje na principu, da se vklopi šele takrat , ko dodobra pritisnemo na sprožilec, izjemno uporabna zadeva za sledenje akciji in pa tudi pri uporabi stojala.


Zgradba ohišja


Objektiv je resnično zgrajen tako kot se spodobi za take objektive, zatesnjen proti prahu in vodi.

Razporeditev teže je bistvenega pomena, prav tako so vsi uporabni gumbi za rokovanje z objektivom na točno najbolj uporabnih mesti, kjer imamo hiter dostop do njih , ko jih potrebujemo.

Zelo moteča zadeva se mi zdi noga za stojalo, saj je pa tukaj Canon ga polomil. Noga seže precej blizu bodya in na stojalu je zelo moteče, ko želimo uporabljati opremo na nihajni glavi kot so wimberly in podobne.
Zdi se mi tudi, da se bi z izdelavo drugačne noge tudi privarčevali nekaj odvečne teže, kot je naprimer noga, specifično narejena za ta objektiv in 600mm in 800mm, ki se ji reče hitra menljiva noga kompatibilna z Arca Swiss sistemom.
Ampak zadevo sem elegantno rešil z daljšo ploščico Arca Swiss tako, da sem lepo uravnotežil stojalo in je potem zadeva fiksna na nihajni glavi.




Ocena objektiva:

Zgradba ohišja:                                        10   - edina hiba je slabo pozicionirana noga za stojalo
Auto fokus:                                              10      in se pri uporabi stojala zelo pozna slaba razporeditev
Kvaliteta fotografije:                               10      same teže objektiva.
Cena:                                                         9
Teža v primerjavi s starejšim modelom: 10
Rokovanje z objektivom:                        10




Mnenje:

Kaj naj rečem to je "stroj" za spremljanje akcije... Enostavno objektiv, ki daje sam od sebe vtis kvalitete!
Ko na koncu potegnemo črto in se vprašamo kakšen objektiv je to si mirne volje lahko rečemo le čista 10-tka! Če bi se odločal med 500mm 600mm in 800mm bi iz kompromisa vzel 500mm.
Odgovor na vprašanje zakaj bi to storil je preprost... Sama teža objektiva je manjša, res da se domet zmanjša, vendar si pri drugih omenjenih praktično obsojen na stativ. Teža je pa velikega pomena sploh, ko delaš z njim po več ur na terenu.
 Za šport sigurno 500mm, dočim spet pri fotografiranju iz zasede za ptice in sesalce je pa vsekakor dobrodošel tudi kakšen daljši z dometom. Čeprav v naravoslovni fotografiji nikoli ni dovolj mm , jih s 500mm lahko dosežemo 700mm s 1.4 telekonverterjem in pa 1000mm z 2x telekonverterjem. Fotografije so izredno uporabne pri 1000mm f8.  Pri takih mm imate, kar naenkrat vse blizu.

Zato, je 500mm f4 prava izbira za naravoslovnega fotografa, ki rad naredi tudi kaj z roke in hrbet vam bo hvaležen pri daljših pohodih.

Čeprav objektiv stane kot kakšen dober avto srednjega razreda menim, da je tega vreden kajti, vsak resen  naravoslovni fotograf ima skrito željo po takem objektivu.

Cena je pač težko dostopna vsakemu, vendar iz prve roke povem, da je vreden vsakega €.



GALERIJA naravoslovnih posnetkov s Canon EF 500mm f4 L IS II USM:


V galeriji so posnetki narejeni na goriščnih razdaljah 500mm, 700mm in 1000mm.

(praktično večina na 700mm in 1000mm )






 Žolna je bila izredno daleč stran in se gre za izreden crop pri 1000mm , pri tem sem hotel pokazat kakšno kvaliteto zagotovi oz. detajle tudi v slabih pogojih.


No srnjad se mi pa prikradle iz hrbta in se je vse tako, hitro odvijalo, da praktično nisem imel časa odstraniti konverterja.
No takole pa potem zgleda, ko si preblizu in lahko narediš kakšen portret :)
































Tudi če je ozadje preblizu glavnemu motivu pri f4 in dodatno lopatico zaslonke naredi super bokeh za izredne razmere kot je tukaj pri stržku.





Tudi za ustavit moment zanj ni ovira!






























Vse fotografije so posnete s Canon 7D mark II in Canon EF 500mm f4L IS II USM.

Dodatna oprema:   1,4 TC III  ,   2 x TC III, Stojalo - ponekod,  veliko je bilo narejeno z roke, maskirni pripomočki





2 komentarja:

  1. Matic, kaj naj rečem! Kdor zna pa zna! Kopo dol! Oprema, prva liga! Bravo!
    Lp Jože

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Jože! ja res je , pravi delovni stroj je tole :)

      lp

      Izbriši